7.ÜLKEMIZDEKİ SAĞLIK YAYINCILIĞINA İLIŞKİN GÖRÜŞLER

Türkiye’deki sağlık yayıncılığına ilişkin genel değerlendirmelerinin nasıl olduğu sorulan sağlık profesyonellerinin yaklaşık yarısı “iyisi de var, kötüsü de var” yanıtını vermiştir (f=37, %49,3). Önemli bir kısmı ise “Genel olarak olumsuz, beğenmiyorum” şeklinde görüş bildirmiştir (f=32, %42,7). Olumlu bulan ve beğenenlerin sayısı ise yalnızca 5’dir. Katılımcılardan 4’ü bu soruya yanıt vermemiştir.

Tablo 20. Ülkemizdeki sağlık yayıncılığını nasıl değerlendiriyorsunuz? (Sağlık)

Frekans
%
İyisi de var, kötüsü de var
37
49,3
Olumsuz, beğenmiyorum
32
42,7
Olumlu, beğeniyorum
5
6,7
Diğer
1
1,3
N
75

Cevap yok, yorum yok, kesin bilgim yok
4
Sorulmayan kişi sayısı
0


Görüşülen 50 doktor ve diş hekimi arasında ise 22 kişi “Olumsuz, beğenmiyorum” yanıtını vermiştir. 21 kişi “İyisi de var, kötüsü de var” demektedir. Yalnızca 4 kişi “Olumlu buluyorum, beğeniyorum” derken, 2 kişi de soruyu yanıtsız bırakmıştır. Soru bir kişiye sorulmamıştır. Bu doğrultuda hekimler arasında sağlık konulu yayınları beğenmeyenlerin daha ön planda olduğu söylenebilmektedir. Sağlık konulu yayın içeriklerini bir hekim gözüyle değerlendirebilen bu grubun görüşlerinin diğerlerinden ayrılması “konunun uzmanı” olmaları nedeniyle de anlamlı bulunmuştur.



Tablo 21. Ülkemizdeki sağlık yayıncılığını nasıl değerlendiriyorsunuz? (Medya)

Frekans
%
İyisi de var, kötüsü de var
21
45,7
Olumsuz, beğenmiyorum
16
34,8
Olumlu, beğeniyorum
9
19,6
N
46
Cevap yok, yorum yok, kesin bilgim yok
2
Sorulmayan kişi sayısı
11


Soruya cevap veren medya profesyonellerinin de yarıya yakını Türkiye’deki sağlık konulu yayınlar hakkında “İyisi de var, kötüsü de var” değerlendirmesinde bulunmaktadır (f=21, %45,7). “Olumsuz, beğenmiyorum (f=16, %34,8).” diyenlerin oranı ise bu soruya yanıt verenlerin üçte birinden fazladır. “Olumlu, beğeniyorum” diyenlerin sayısı ise 9’dur.
Sağlık profesyonellerinden alınan bazı önemli yanıtlar ise şöyle sıralanabilir:
-   Türkiye de sağlık yayıncılığı diye bir şey yok. Yalnız çok akıllı, reklama dayalı bir prosedür var. Özünde reklam. (…) O zaman benim için bu sağlık yayıncılığı değildir (ÇG).
-   (…) alanında insana bakmayı beceren, hizmetlere de hak temelli bakmaya çalışan bir bakış var. Mesela bunun bizim medyamızda esamisi okunmuyor. Yani muhalif ve sol kesim bir miktar yapıyormuş gibi görünüyor ama o da slogan olmanın ötesine giden bir niteliğe sahip değil (MS).
-   Özellikle televizyon yoluyla yapılan abartılı sağlık haberlerini olumsuz buluyorum. Bu haberlerde sağlık çalışanlarının hataları diğer yapılan çalışmaları yok sayacak şekilde veriliyor (AS).
-   Sağlık yayıncılığının Türkiye’deki genel yayıncılıktan çok ayrı düşünmüyorum. Genel yayıncılık ne kadar kaliteliyse, haber programlarımız ne kadar kaliteliyse sağlık programlarımız da öyle o kalitede. (…) Her şey böyleyken, sağlık şeyinin mükemmel olmasını beklemek doğru değil. Ama değiştirmeye çalışmak lâzım. Ne kadar değişir pek umudum yok o konuda (BG).

Sağlık alanında bir sivil toplum örgütü başkanı da şöyle konuşmaktadır:
-   Sağlık yayıncılığının olumlu tek yönü sağlıkçılar gündeme geliyor (…). Bizimle (hemşirelerle) ilgili çok fazla olumlu haber yapıldığını düşünmüyorum genelde olumsuz haberler. (…) Haberciler ne bekliyorlar? Şiddet, seks objelerinin olduğu haberleri daha çok ön plana getirmeye çalışıyorlar. Bu da tabiî ki meslek olarak bizi daha ileriye götüreceği yerde daha da gerilere sürüklüyor. (…) Medyatik haberlerde ön plandayız ama çok ciddi sağlık haberlerinde arka planda kalıyoruz (HCR).

Medya profesyonellerinden alınan bazı önemli yanıtlar ise şu şekildedir:
-   Özellikle İnternetteki kontrolsüz haber ve bilgi kirliliği sağlık alandaki haberlerin güvenilirliğini de tartışılır hale getirdi. Bu bağlamda insanların bilgiye ulaşmada yaşadığı kolaylık desteklenmeye değer fakat bu bilginin kaynağının güvenilirliği ve kimler tarafından kontrol edildiği noktasında cevaplanamayan soru işaretlerine dikkat çekmek isterim.  (YNO).
-   Sağlığın başlı başına bir uzmanlık alanı olması son derece gerekli ve yerinde. Ancak sağlık haberlerini sadece sağlık muhabirlerinin yapmaması, iyi analiz edilmeyen dış kaynaklı haberlerin eksik-yanlış yayınlanması yanlış (OMN).
-   Biraz magazin tarafı fazla bence. O da aslında medyanın haliyle, durumuyla paralel. Magazin tarafı biraz daha az olmalı. Buna karşın şey eksik…(GI).
-   TV’lerde başka bir handikap var. Sağlık programları ücret karşılığı yapılıyor. Dolasıyla yayına katılacakların yüklüce meblağları gözden çıkarmaları gerekiyor. Tam da bu nedenle ne kadar objektif olabilecekleri, ne kadar manipülasyona açık oldukları tartışılır… (OMN).
-   (…) bir polis adliye muhabirliği rayına oturmuştur, bir siyasi muhabirlik rayına oturmuştur ama sağlık yayıncılığında aslında bunu çok söyleyemeyiz. Bunun sebebi de özellikle ulusal gazetelerin sağlıkla ilgili yeterince muhabir ayıramamalarıdır. (…) Yani onu o alandan alıp başka alana götürür joker gibi kullanır. (…) İngilizceniz varsa çok güzel sağlık muhabiri olabilirsiniz (İBR).
-   (…) vajinismusu konuşuyoruz konuya bakın hakikaten kadınlarla konuşuyorsunuz ve Ankara Radyosu Türk Halk Müziği sanatçısı yanınızda hadi sizden bir türkü alalım diyorsunuz (TG).