15.GÖRSEL MALZEMELERE İLİŞKİN GÖRÜŞLER

Sağlık konulu yayınlarda kullanılan görsel malzemelere ilişkin sağlık profesyonellerinden alınan görüşler çoğunlukla “Kötü, sakıncalı, olumsuz, alakasız” şeklindedir (f=24, %42,9). “İyi, olumlu” diyenler ise beşte birden azdır (f=11; %19,6). 56 kişiye sorulan bu soruya 7 kişi de “Cevap yok” karşılığını vermiştir. Görüşülen doktor ve diş hekimlerinden yanıtlar da benzer şekildedir.



Tablo 36. Kullanılan görsel malzemeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? (Sağlık)

Frekans
%
Kötü, sakıncalı, olumsuz, alakasız
24
42,9
Kısmen iyi, kısmen kötü; değişiyor, her zaman iyi değil
17
30,4
İyi, olumlu, faydalı, doğru
11
19,6
İlgi-dikkat çekici, sansasyonel, magazinsel, manken, mizansen
10
17,9
Panik, korku yaratıcı, ürkütücü
4
7,1
Kadın bedeni istismar ediliyor, kadın görüntüsü kullanılmasını onaylamıyorum
3
5,4
Diğer
30
53,6
N
56
Cevap yok, yorum yok, kesin bilgim yok
7
Sorulmayan kişi sayısı
16


Tablo 37. Kullanılan görsel malzemeleri nasıl değerlendiriyorsunuz? (Medya)

Frekans
%
Kısmen iyi, kısmen kötü
14
26,9
Kötü, sakıncalı, olumsuz, alakasız
11
21,2
İyi, olumlu
9
17,3
İlgi-dikkat çekici, manken, mizansen
8
15,4
Arşiv görüntüsü kullanılıyor
3
5,8
Diğer
7
13,5
N
52
Cevap yok, yorum yok, kesin bilgim yok
7
Sorulmayan kişi sayısı
0


Sağlık profesyonellerinden alınan yanıtlar arasında öne çıkan bazıları şöyle sıralanabilir:
-   Şimdi Türkiye’de o sayfayı okutmak istiyorsanız mutlaka görselliğe önem vereceksiniz. Erkek okuyacaksa kocaman butlu bir kadın koyacaksın. Kadın okuyacaksa sebzeler bilmem neler yapışmış yüzüne, bakım yapan bir kadın konulacak. Klasiği bu. Görsellik olmadığı takdirde kişilerin ilgisi de olmuyor (MM).
-   İnsanlara tek yönlü öğretemezsiniz. Öğretimin içinde görsellik çok önemlidir, duymak çok önemlidir, sizin hareketleriniz çok önemlidir. Onların hepsi bir bütün oluşturduğunda o güvenilirlik ilkesi tamamlanır (TK).
-   Mesela insanlar karaciğerin nerede olduğunu bilmiyor. Böbrek kaç tane? Nerede bulunuyor? Yerini bile bilmiyorlar. Bunları tabii böyle görsel malzeme ile sunmak, olayın daha anlaşılabilir olmasını sağlıyor  (AAK).
-   Orada (görsel malzemeler konusunda) çok klişe kullanıldığını düşünüyorum. İlaç denince tablet kapsül resimleri basılır. Arşivlerden kullanılan klasik resimler vardır. Bunlar kullanılıyor. Gerek akademisyenlerin, gerek ilaç firmalarının ellerinde çok zengin, ilginç, halkın ilgisini çekecek ve doğru bilgiyi aktaracak pek çok güzel görsel malzeme var (…)(BBN). 
-   (Görsel ile metin arasında uyum) kesinlikle yok. Olması gerekir. İşte bunun için elemanın yetişmiş olması gerekir. En azından uzmanına danışması gerekir haberi yazarken (…). (NTM).
-   Ben görsellerle ilgili olarak, insanların deşifre edilmelerini pek doğru bulmuyorum. Kişi görüntülerinin olmasını (…). O kişiyi ele verecek bir takım özelliklerin perdelenmesi gerektiğini düşünüyorum (BAA).
-   Ama hem amaca uygun olmalı, hem yeterli olmalı, haddinden fazla olmamalı, amacına hiç uymayacak şeyler de olmamalı. Bir de tabi ki yani kadın bedeninin bu bağlamda kullanılması hiç onaylanacak bir şey değil. Mesela hemşire kökenli arkadaşların çok ciddi sıkıntıları vardır. Hemşirelik yapanların neredeyse cinsel bir obje gibi orada ön planda gösterilmesi falan (BAA).
-   Görsel malzemeler çeşitlendirilmeli, film, fotoğraflar desteklenmeli. İyi uygulamalar, belgesellerle desteklenmeli (TB).
-   Televizyonlar için bence uygun buluyorlar, yani arşivlerden şuradan buradan en doğru derlemeyi yapıyorlar. Ama İnternet sitesi için çok kontrollü bir yer olmadığı için herkes her şeyi koyabiliyor. Orası her zaman en doğru görsellerle bence desteklenmiyor (FŞ).
-    (Görsel malzemeler) Çok etkileyici. Böyle olduğu için de bir miktar paniğe ve korkuya yol açıyor. Bu yolla da sağlık tüketimini körüklüyor (Sendika eski başkanı, KA).
-   Görsel malzeme daha fazla kullanılmalı (AS).
-   (Görsel malzemeler). Genelde az kullanılıyor (MÇY).
-   TV’de verilen ameliyat görüntüleri yerine maketler kullanılmalı (BD).
-   (Canlı ameliyat görüntüleri hakkında…). Bu tıbbın temel etik ilkelerine de aykırı hasta mahremiyeti temelinde. Türkiye’ye bu ne zaman girdi? Sigorta şirketleri paralarını ödemek için operasyon kayıtlarını istediler. Sonra görüntü kayıtlarını talep ettiler. Ondan sonra gündem oldu. Tabip odası, meslek örgütleri bunun olamayacağını söylediler. Sigorta şirketleri bu kurumlara dedi ki göndermezseniz biz sizi sözleşme yaptığımız kurumların içine dâhil etmeyiz. Şu yapılabilirdi. Bütün sağlık ile ilgili kurumlar, hekimler “Bu etik ilkelere aykırıdır biz böyle bir görüntü veremeyiz, yapmayın, sizin de hastanız bize gelmesin o zaman sizinle yaptığı sigorta sözleşmesini bozacaktır” diyebilirlerdi (Sağlık alanında bir sivil toplum örgütü başkanı, doktor, yazar, MSD).

Medya profesyonellerinden alınan yanıtlar arasında öne çıkan bazıları da şöyle sıralanabilir:
-   Çok komik buluyorum. (…) Ben mide kanseri araştırmasıyla ilgili bir kongrede bir haber yaptım. İşte mide kanseri araştırmasında görüldü ki erkeklerde yüzde bilmem kaç kadınlarınkinden daha sık görülüyor. (…) Fakat editoryal kısım orada karın ağrısı çeken, karnını tutan bir kadın fotoğrafı kullanmaya kalktı. Allah’tan ki ben sayfa başındaydım o an. Hemen müdahale ettim (ÖY).
-   (…) kameranın da tıbba girmesiyle birlikte diyelim insanlar neyin, nasıl yapıldığını görmeye başladı. Ya da maketler getiriyorlar çok ciddi anlamda güzel maketler. (…) İnsanlar tabi görsel temalar da kullanıldığı için, maddeler de kullanıldığı için malzemeler artık daha iyi anlıyorlar (TG).
-   Arşive dayalı diye düşünüyorum. Çünkü neden? Özel hastanelerde çekim yapabiliyorsunuz, yaparsınız ama devlet hastanelerinde her zaman izne tâbidir. (…) Verilen - dağıtılan her ne ise onunla da bir sayfa bile metin çıkarabiliyorlar yani. Ama eğer televizyonsa genelde arşivdir. Sağlık arşivi ne kadar fazla ise o kadar iyi iş çıkar. Yani şöyle diyelim ki eczanelerdeki hükümet tarafındaki bir ilaç protokol hikâyesindeki bir haber yapıyorsunuz temmuz ayındasınız ama temmuz ayında izlediğiniz haber paltolarla oluyor. Çünkü adam masa başı yapıyor o işi. (…) Ama bizim sağ olsun kadrolar gittikçe düştüğü için, ucuz adama gidildiği için ya ben Temmuz ayında bu montajı yapıyorum benim paltolu görüntü vermemem gerekiyor diyebilecek yeterliliğe sahip olmayan insanlar tarafından montajlar yapılıyor (BÇ).
-   (Görsel malzemelerin) Yüzde sekseni yetersiz (MGÇ).
-   Genelde kullanılan materyaller- gazeteler için söylüyorum- daha çok arşivden fotoğraf kullanırlar. Hep klişe resimlerdir (YE).
-   Bir ameliyat tekniğini anlatıyorsanız ameliyat tekniğinden görüntüler göstermeniz gerekiyor zaten. (…) Anadolu Ajansı’nın belirli bir politikası var. Fotoğraf servisinin editörlüğünden geçiyor fotoğraflar. Onlar hangisinin uygun olduğunu, yüksek çözünürlüklü, kaliteli, dediğim gibi bazı ilkeleri içerisine alan fotoğraflar kullanılıyor. Dışarıdaki arkadaşlarımız nasıl yapıyor? Bunun istisnaları oluyor. Kötü örnekler de görebiliyoruz (YSK).
-   (Sağlık muhabirliği yaptığım dönemde) sorumluluk bizdeydi ve bütün fotoğrafları biz getirirdik. Biz hocadan aldığımız görselleri getirirdik. Hocanın fotoğrafını çekerdik. Vaka varsa vakanın fotoğrafını mutlaka çekerdik. Hocanın elinde konuyla ilgili görsel ne varsa alırdık. Ben ansiklopedilerden zoomlayıp fotoğraf çektiğimi bilirim. İşte bir mide mikrobu var, hoca gösteriyor, açıyor ansiklopediyi işte bu mikrop diyor, fotoğrafını çekiyorduk. Ama şimdi ne yapıyor editör? Gripten bahsediyor, oraya herhangi bir mikrop fotoğrafı koyuyor. O gerçekten grip mikrobu mudur? Nedir? Hiç bilemezsiniz (ME).
-   Mesela her diyet haberinde kadın fotoğrafı mutlaka vardır veya meme kanseri ile ilgili bir haberde mutlaka çıplak kadın fotoğrafı vardır. Aslında bu da Türkiye’deki gazeteciliğin çıkmazlarından biri (ADA).