9.SAĞLIK YAYINCILIĞINA İLİŞKİN OLUMLU BULUNAN YÖNLER

Türkiye’deki sağlık yayıncılığına yönelik çeşitli biçimlerde eleştirilerini dile getiren 77 sağlık profesyoneline karşın, olumlu yönlere ilişkin görüş bildiren kişi sayısı 43’dür. Olumsuz görüşlerin çoğunluğu nedeniyle 24 kişiye sorulmayan bu soruya 12 kişi “Cevap yok, yorum yok” diye karşılık vermiştir. Belirtilen olumlu görüşler arasında ilk sırayı “Düzgün yayın yapanlar da var” karşılığı almakta (f=17, %39,5) ve hemen ardından bu yayınların insanları bilgilendirdiği ve bilinçlendirdiği noktasına işaret edilmektedir (f=15, %34,9).

Tablo 24. Sağlık yayıncılığına ilişkin hangi noktaları olumlu buluyorsunuz? (Sağlık)

Frekans
%
Düzgün yayın yapanlar da var
17
39,5
İnsanları bilgilendiriyor, bilinçlendiriyor
15
34,9
Halkın anlayacağı dilde bilgi verenler de var
7
16,3
Hedef kitlesi geniş, bilgilerin geniş kitleye ulaşmasını olumlu buluyorum
6
14,0
İdeal sağlık yayıncılığı konusunda öneriler
5
11,6
Diğer
13
30,2
N
43
Cevap yok, yorum yok, kesin bilgim yok
12
Sorulmayan kişi sayısı
24


Görüşülen 50 doktor ve diş hekimi özelinde ise “İnsanları bilgilendiriyor, bilinçlendiriyor” yanıtı öne çıkmaktadır (f=8). İkinci sırada “Düzgün yayın yapanlar da var” görüşü gelmektedir (f=7).



Tablo 25. Sağlık yayıncılığına ilişkin hangi noktaları olumlu buluyorsunuz? (Medya)

Frekans
%
İnsanları bilgilendiriyor, bilinçlendiriyor
8
34,8
Düzgün yayın yapanlar da var
5
21,7
Uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılıyor
3
13,0
Diğer
7
30,4
N
23
Cevap yok, yorum yok, kesin bilgim yok
12
Sorulmayan kişi sayısı
24


Medya profesyonelleri arasında “insanları bilgilendiriyor, bilinçlendiriyor” görüşü ön plandadır (f=8). 12 kişi bu konuda görüş bildirmek istemezken, yanıt veren kişi sayısı 23’tür. Soru, 24 kişiye ise sorulmamıştır.
Öte yandan bu soruya hem sağlık hem de medya profesyonelleri arasında önemli sayıda yanıt verilmemiş olması; soru yöneltilen kişilerin sorudaki olumlu yönler yerine yine olumsuz yönleri ifade etmeleridir. Bu noktalara ilişkin kimi görüşler şöyle ifade edilebilir:
-   (…) insanların beslenmesi ile ilgili güzel bilgiler veriliyor yani zayıflamak için aç kalınmaması gerektiği, az fakat sık gıda tüketilmesi gerektiği, işte porsiyon büyüklükleri ile ilgili güzel bilgiler veriliyor (TBK).
-   Özellikle televizyondaki kadın programlarındaki bazı bilgiler ki bunları annemden duyuyorum, gerçekten yararlı oluyormuş. Ancak kime, nasıl ulaşıyor bu bilgiler çok da emin değilim (AAİ).
-   Konusunu bilen ve anlayan muhabirlerin sunduğu ve yönlendirdiği programlar çok farklı oluyorlar bence (FŞ).
-   Pek çok sağlık muhabiri güzel haberler yapıyor; hem hakikaten araştırıyorlar, İnternetin imkânlarından çok iyi faydalanıyorlar. (…) Mesela eskiden yaşlılarımız bunardı, şimdi Alzheimer oluyor. Bu hastalık olunca tedavisi var mı deniyor ve tedavi ile ilerleme yavaşlatılabiliyor. ‘Bizim çocuk garip davranıyor’ denirdi, şimdi bu yayınlar sayesinde çocuğun tedavi edilebilir bir hastalığı olduğunu aile bilip hastaneye gidiyor. (…) Bence en önemli rolü sağlık muhabirlerinin ve programlarının, böyle gizli ya da herkesin hastalık olduğunu anlamadığı durumları ortaya çıkarmaları. Böylece hastalar gün ışığına çıkıyor, erken fark edilebiliyorlar, tedavi olabiliyorlar (BBN).
-   Burada vatandaş bence ön bilgileri bu programdan almalı (Mİ).