EKLER LİSTESİ - EK 7. AMWA (AMERICAN MEDICAL WRITERS ASSOCIATION) CODE OF ETHICS


(AMERİKAN TIP YAZARLARI BİRLİĞİ ETİK İLKELERİ)
[1]


Önsöz
Amerikan Tıp Yazarları Birliği (ATYB) tıp alanındaki iletişimde mükemmeliyeti teşvik eden ve üyelerine davranış ilkeleri öneren bir eğitim kuruluşudur. Bu ilkeler çeşitli medya organları için malzemeleri yazmada, düzenlemede ve geliştirmede tıp iletişimcilerinin önemli rolünü ve izleyicileri bilgilendirmek, eğitmek ve etki altına almaya yönelik gayretleri ile elde edilen sonuçlarının potansiyelini hesaba katar. Mesleklerinin ve ATYB’nin haysiyetini ve şerefini korumak için tıp iletişimcileri bu etik ilkeleri kabul etmeli ve sadece mesleklerine, ATYB’ne ve kendilerine saygınlık getiren etkinliklerle uğraşmalıdırlar.

İlke – 1 Tıp iletişimcileri yazdıkları, düzenledikleri ya da geliştirdikleri malzemelerle ilgili kanunlar ve düzenlemeleri kabul etmeli ve uygulamalı.
İlke – 2 Tıp iletişimcileri tüm medya organlarında ilgili bilgileri aktarırken objektiflik, bilimsel doğruluk, özen ve adilane bir denge uygulamalı.
İlke – 3 Tıp iletişimcileri üretilen malzemeler herhangi bir düzenleyici kuruluşun alanına girmese de bilginin geliştirilmesi sürecinde en yüksek profesyonel standartları karşılayan şekilde yazmalı, düzeltme yapmalı veya katılımda bulunmalı. Yanlış bilginin yayılmasını ve süreklilik kazanmasını önlemeye çalışmalılar. Tıp iletişimcileri sadece bir alanda kalifiye uzmanlarla işbirliği hâlinde çalışıyorlarsa veya görevleri üstlenebilecek eğitim, tecrübe veya devam eden çalışmaları sayesinde yeterli hazırlığa sahiplerse görevlendirmeleri kabul etmelidirler.
İlke – 4 Tıp iletişimcileri sadece kanaatleri ve yeteneklerinin en uygun şekilde yansıtılmasına izin veren koşullarda çalışmalıdır. Etik olmayan veya şüpheli uygulamalar gerektiren görevlerde yer almayı reddetmelidirler.
İlke – 5 Tıp iletişimcileri profesyonel bilgilerini ve iletişim becerilerini artırmalı ve mükemmelleştirmelidir.
İlke – 6 Tıp iletişimcileri kendilerinde sunulan malzemenin gizlilik doğasına saygı göstermelidir. İzinsiz olarak herhangi bir patenti, kişiye ait veya bir şekilde gizli olan bilgiyi ifşa etmemelidirler.
İlke – 7 Tıp iletişimcileri hizmetleri için adil ve kabul edilebilir eşit bir ücret ve teşekkür beklemeli ve kabul etmelidir. Girdikleri herhangi bir sözleşme veya anlaşma koşullarına uymalıdırlar.
İlke – 8 Tıp iletişimcileri Amerikan Tıp Yazarları Birliği’ndeki üyeliklerini bir şeref ve sorumluluk olarak görmelidirler. Profesyonel etkileşimlerinde buna uygun olarak hareket etmelidirler.      
Orijinal metin                            : Dr. Eric W. Martin, 1973
İlk revizyon                               : Haziran 1989
İkinci revizyon                           : Nisan 1994
Üçüncü revizyon       : Haziran 2008



















[1] “AMWA Code of Ethics” (T.y.). 24 Ocak 2013 tarihinde şu adreste erişilmiştir: http://www.amwa.org/default.asp?id=114. Çeviri Ayhan Albayrak tarafından yapılmıştır.