EKLER LİSTESİ - EK 6. STATEMENT OF PRINCIPLES OF THE ASSOCIATION OF HEALTH CARE JOURNALISTS

(SAĞLIK HABERCİLERİ BİRLİĞİ ETİK İLKELER BEYANNAMESİ)[1]
Son yıllarda birçok gazetecilik örgütü mesleki ahlak kurallarını yayımladı. Örneğin Gazete Editörleri Birliği web sitesinde 47 farklı ilkeler listesi yayımlamış durumda. Fakat bir sağlık habercileri örgütü bu kodların hiçbirinin karmaşık sağlık haber konularının zorluklarına değinmediğini fark etti. Sağlık Habercileri Birliği (SHB) sağlık hizmetleri ile ilgili konuların toplum tarafından anlaşılması için çalışan bağımsız, kâr amacı gütmeyen bir örgüt. Misyonu sağlık hizmetleri ile ilgili habercilik, haber yazımı ve düzenlemesinin kalitesini, doğruluğunu ve görünürlüğünü geliştirmek. SHB 750 üyesi için bir ilkeler bildirisi yazdı. Bu bildirinin içerisinde SHB sağlık hizmetleri haberciliği yapan gazetecilerin karşılaştıkları benzersiz sorunların bazılarını açıklıyor ve bu sorunlarla başa çıkmak için yapılması gerekenler hususunda önerilerde bulunuyor.  Değinilen meseleler ile ilgili devamlılık arz eden bir tartışma oluşmasına yardımcı olmak için Biyoetikçiler açıklama ile ilgili yorum yapmaya çağırıldı.


KONUNUN ARKA PLANI
Son yıllarda birçok gazeteci ne yaptıkların, nasıl yaptıklarını ve neden yaptıklarını inceleme zorunluluğu hissetti. Bunların birçoğu da bu özeleştirileri toplumla paylaştılar. Kendisine Kaygılanan Gazeteciler Komitesi adını veren bir grup bu türden bir iç gözleme yaklaşık 25 nüfuzlu gazetecinin Harvard Fakülte kulübünde buluştuğu yedi yıl önce başladı. Haberciliğin Unsurları adındaki kitap, bu başlangıcı yansıtır: “Oradaydılar çünkü meslekleri ile ilgili bir şeyin ciddi şekilde yanlış olduğunu düşünüyorlardı. Meslektaşlarının yaptıkları çalışmalarda gazetecilik olduğunu düşündükleri şeyden pek bir eser bulamıyorlardı. Mesleklerinin toplumun âli menfaatlerine hizmet edeceğine zarar verdiğini düşünüyorlardı.” (Kovah ve Rosensteil 2001, 10).
Sadece üç ay önce bir grup sağlık habercisi Indiana’da bir konferansta buluştular. Özellikle bu konuda gazetecilerin yüz yüze olduğu bazı zorlukları ele almak için örgütlenmenin gerekliliğini hissediyorlardı. İşte o gün şu anda birçok ülkeden çeşitli yayın organı türlerinden toplam 750 üyesi olan Sağlık Habercileri Birliği (SHB) doğmuştu. SHB’nin hedef ve idealleri:
§  Gazetecilerin tıp ve sağlık hizmetleri alanındaki konularda eğitilmesi, bu konulara sağlık hizmetleri, kamu politikaları, tıbbi araştırmalar ve uygulamalar, tüketici sağlığı meseleleri, toplum sağlığı, sağlık yasası ve ahlaki kurallar dâhildir.
§  En yüksek haber yapma, yazma, düzenleme ve yayımlama standartlarının desteklenmesi.
§  Toplumun sağlık hizmetleri alanındaki güncel ve ortaya çıkmakta olan meselelerde bilgilendirilmesi amacıyla gazeteciler ve sağlık hizmetleri uzmanlarının arasındaki anlayışın geliştirilmesi.
§  Tıp ve sağlık hizmetleri haberciliğinde mükemmeliyetin ödüllendirilmesi.
§  Bilgiye erişim ve bilginin serbest dolaşımı ile profesyonel ilerleme fırsatlarının geliştirilmesini teşvik ederek gazetecilerin desteklenmesi.
2003 yılı mart ayında San Francisco’da yapılan bir toplantıda SHB genel kurulu bir etik ilkeler bildirisine ihtiyacın ve ilginin olup olmadığı keşfetmek amacıyla oylama yaptı. Kurul üyeleri sağlık hizmetleri haberciliğiyle ilgili topluluklara konuşmaları ya da yazmalarının kendilerinden giderek artan bir sıklıkta istendiğini ifade ettiler. Örneğin SHB üyeleri Harvard’ın 2003 yılındaki Nieman Raporlarının sağlık ve tıp haberciliğine ayrılmış 2 özel basımında yayımlanan makalelere katkıda bulundular. Ulusal Sağlık Enstitüleri yıllık “Basında Tıp” seminerleri vermeye başladı. Mayo Kliniği 2002 yılı eylülünde tıp ve medya üzerine ulusal bir konferans düzenledi (Lantz and Lanier 2002). Amerikan Biyoetik ve Sosyal Bilimler Topluluğunun 2004 yılı baharında verdiği konferansın başlığı “Tıp ve Medya: Hassas Denge” idi. SHB üyeleri bu oturumların her birine ve benzer etkinliklere konuşma yapmaları için davet edildiler.
Bildiriyi kaleme alan kişi bir yıl boyunca diğer profesyonel habercilik örgütlerinin etik kurallarını inceledi ve SHB üyeleri tarafından üyelik mail listesinde her gün sordukları ahlaki ve mesleki sorulara kafa yordu. Sansasyonellik, ticari olma, tek kaynaklı haberler ve istatistik ve tıbbi kanıtların yorumlanması ile ilgili endişeler en sık dikkate alınan şeylerdi. Yeni ilaçların dengeli olmayan ve sorgulamayan bir tarzda haber yapılması süregelen endişelerdendi. Sponsorlar, araştırmacılar ve gazetecilerin sorunlu ilişki ağlarının oluşmasına yol açan çıkar çatışmalarıyla ilgili endişeler de var. Üyeler Raelyen klonlama iddiaları ile ilgili haberlerin kalite ve miktarı konusunda sıkıntılıydılar. Birlik birçok habercilik örgütünün ABD Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yönetimin sağlık politikasını para ödenen bir sunucu vasıtası ile tanıtan video haberlerine muhalif konuma gelmesine yol açtı. Bazı televizyon kanallarının bu video haberlerini kullanmaları gerçeği bazı gazetecilerin daha fazla rehberliğe ihtiyacı olduğuna dair ilave bir kanıttır.
Örgütün ihtiyacı olan şeyin bir ilkeler bildirisi yani, sağlık haberciliğinin en iyi şekilde uygulanmasını amaçlayan bir rehber, olduğu açığa çıktı. Taslak bildiriler Bloomberg News, the Charlotte Observer, Consumer Reports, the Los Angeles Times, the Philadelphia Inquirer, The Scientist, the Seattle Times, the Spokane Spokesman Review, the Wisconsin State-Journal, iki bağımsız gazeteci ve bir üniversitenin gazetecilik fakültesi üyesinin de aralarında bulunduğu 12 üyeli SHB Yönetim Kurulu arasında dolaştırıldı. Son üç kişi Atlanta Cable News Network ve/veya Boston, Los Angeles, Milwaukee ve Portland, Oregon’da yıllarca radyo/TV haberciliği yapmışlardı.
Taslaklar kurul dışı bir incelenme için ayrıca Pennsylvania Universitesi Biyoetik merkezinden Dr. Arthur Caplan, Bilinçli Tıbbi Karar Alma Vakfından Dr. Floyd J. Fowler, Profesyone Gazeteciler Cemiyeti etik komitesinden Gary Hill; Minesota Üniversitesi Biyoetik Merkezi’nden Dr. Jeffrey Kahn, ve Poynter Enstitüsü etik fakültesi üyesi Kelly McBride’a gönderildi. Belge Amerikan Biyoetik ve Sosyal Bilimler Cemiyeti’nin 2004 bahar konferansında tanıtıldı. Konferansta geri bildirim istenildi.
2004 yılı mart ayında SHB web sitesinde bir taslak ilkeler bildirisi yayımlandı ve üyelerden incelemeleri ve konu hakkında görüşlerini bildirmeleri istendi. Taslak 2004 yılı mart ayının sonlarındaki SHB yıllık ulusal konferansında takdim edildi. SHB ilkeler bildirisinin son düzenlemesi 2004 yılının mayıs ayında bitirildi.

SAĞLIK HABERCİLERİ BİRLİĞİ – İLKELER BİLDİRİSİ
BAŞLANGIÇ
Sağlık Habercileri Birliği üyeleri gazetecilerin sağlık ve tıp haberlerini yaparken özel bir sorumlulukları olduğuna inanırlar. Bu sorumluluk gazetecilerin güçlüleri sorumlu tuttukları ve sessizlere ses verdikleri gözlemci rollerinin özünde vardır. Birlik üyeleri okuyucuların ve izleyicilerin haberlerimizde var olan bilgiye dayalı olarak sağlıkla ilgili önemli kararlar alabileceklerini. Profesyonel Gazeteciler Cemiyetinin etik ilkelerini gerçeğin bulunması gerekliliğine yaptığı vurguyla, olayların ve sorunların adil ve kapsamlı anlatımlarını sağlamasıyla, zararı en aza indirmesiyle, habercilikte bağımsız hareket edilmesini ve hesap sorulabilir olmasını sağlamasıyla benimsiyoruz. Bu bildiride sağlık habercilerinin karşılaştığı bazı benzersiz zorlukları belirliyoruz ve bu zorluklarla nasıl başa çıkılacağı hususunda tavsiyelerde bulunuyoruz. Bu gayret örgütümüzün üyelerinin sağlık haberciliğini geliştirmesine ve kendi gayretlerini gözden geçirmelerine yardımcı olma, sağlık haberlerinin nasıl yapılacağı ve yayılacağı ile ilgili açık tartışmaları cesaretlendirme taahhüdümüzün bir işaretidir.
Dengeli ve kapsamlı sağlık haberciliğinin sadece tıp bilimi veya tıp hizmetleri hususlarını değil sağlığın tüm belirleyici unsurlarını kapsadığına inanıyoruz. Haber kuruluşlarının sağlık haberleri kaynağı ve bilgi sağlayıcılar olarak rollerini gözden geçirmeleri, sağlık hizmetleri ile ilgili sorunların haber yapılması işini icra etmeleri ve izleyici kitlelerinin ihtiyaçlarını karşılayan bir strateji geliştirmeleri gerektiğine inanıyoruz.
PROFESYONELLİK, İÇERİK, DOĞRULUK
Objektifliğimiz ve güvenilirliğimiz her şeyin üzerinde olduğu için sağlık habercileri gerçeklik, doğruluk ve içeriğe her haberde bağlı kalmalıdır. Bunu sağlamak için sağlık habercilerinin şunları yapması gerekmektedir:
§  Haber için bilgi toplamanın ve haber görüşmelerinin rutin bir parçası olarak, kaynak seçerken görüşme yaptığımız kişiyle ilgili mali durum, hangi tarafta bulunduğu, kişisel veya diğer ilgi alanlarını sorarak, ölçerek, açığa çıkararak ihtiyat gösterilmesi gereklidir.
§  Bilgi kaynakları (konu üzerine yapılan çalışmalar veya uzmanlar gibi) ile yeni bir fikir veya tedaviyi tanıtanlar (üreticiler gibi), araştırmacılar ile özel şirketler, araştırmacılar ile kamu kurumları, hasta hakları savunucuları ile sponsorlar/ destekçiler, ünlü kişilerin sözcüleri ile destekçileri, kâr amacı gütmeyen sağlık kurumları ile profesyonel organizasyonlar ile bunların destekçileri arasındaki muhtemel bağlantıları araştırıp raporla.
§  Çoğu haberin tek bir kaynağın sağlayamayacağı biçimde belirli ölçüde nüans ve karmaşıklık içerdiğinin farkında ol. Gazetecilerin haberin içeriğinde farklı bakış açılarını sunma sorumluluğu vardır. Buna ek olarak sağlık hizmetleri sektörüyle, tıp ve bilim toplumu ile ilgili bilgi sahibi herkes hükümet sözcüleri, araştırmacılar, üniversiteler, ilaç firmaları, tıbbi cihaz üreticiler, hizmet sağlayıcılar, sigortacılar vb. arasında menfaat ilişkileri bulunduğunu bilir. Sadece bir kaynaktan tek bir perspektif sunmak akıllıca değildir. Çoğu tek kaynaklı haber derinlik ve anlamdan yoksundur. Tek kaynaklı haberlerden kaçınınız.
§  Doğru haber yapmak için tıbbi araştırma sürecini anlayın. Örneğin ilaç testlerinin 1., 2. ve 3. aşamalarının arasındaki farkları anlayın. 1. aşama testlerinin yararlılığı ile ilgili cesur ve kati ifadelerle haber yapmak yanlık yönlendirmeye sebep olur çünkü 1. aşama testlerinin temel hedefi yararlılığı değil güvenilirliği ölçmektir.  (Bununla ilgili basit bir kılavuz, http://www.cancer.gov/clinicaltrials/understanding/what-is-a-clinical-trial İnternet adresinde vardır.)
§  Laboratuvar ve hayvan çalışmalarında hazırlık çalışmalarıyla ilgili haber yaparken dikkatli olunmalıdır. Araştırma aşamasındaki ilaçlar, tıbbi cihazlar ve prosedürlerin durumları ile ilgili doğru tasvirler yapılmalı, önemli uyarıları ve sorunlar, bilinmeyenler ve olası sorunlar aktarılmalıdır.
§  Video haber bültenlerini kullanmaktan veya basılı haber bültenlerinden alıntı yapmaktan kaçınmak suretiyle gazeteci bağımsızlığı korunmalıdır. Bir video veya yazılı basın bültenini parçası kullanıldığında kaynağın ismi verilmelidir.
§  Televizyon arşivlerini ya da arşiv video kayıtlarını kullanırken akılcı olunmalıdır. Geçmiş bir video kaydı kullanımı uygunsuz ve gerçek dışı olabilir ya da bugün kullanıldığında ilgili kişiler için mahcup edici olabilir. Günün gündemine uygun bile olmayabilir. Televizyon kanalınızın sağlıkla ilgili video kayıtlarının tüm haber personeli tarafından kullanımı ile ilgili prensiplerinin olmasını sağlamaya gayret edin.
§  Bilgi toplamak ve haber yapmanın zarara veya rahatsızlığa sebep olabileceğinin farkında olunuz. Çocuklarla, zihinsel özürlülerle ve tecrübesiz kaynaklar veya şahıslarla ilgili haber yaparken özel bir hassasiyetle yaklaşınız ve yasal sınırlamaların bilincinde olunuz. Doğru haberi yapmaya çalışırken zararı en aza indiren alternatifleri göz önünde bulundurun.
§  Saygı gösterin. Hastalık, sakatlık ve diğer sağlık sorunları ile yüz yüze kalan insanlar sadece dramatik tesiri sebebiyle istismar edilmemeli.
§  Bazı hasta insanların kendilerine “kurban” denilmesinden hoşlanmadıklarını aklınızda bulundurun. “Hastalar” ifadesini kullanırken dikkatli olun. Bu normal sağlık durumlarının tıbbi durumlar olarak nitelendirilmesine katkıda bulunabilir. Deneysel bir uygulamada yer alan insanlara “hastalar” denilmesi ya da deneysel bir buluşa “tedavi” denilmesi yanlış anlamaya sebep olur ve gerçekte yararı veya zararı belirsiz bir deneyden ilgili şahısların kesinlikle fayda sağlanacağı çıkarımına yol açar.
§  Belirsiz, sansasyonel bir dil kullanmaktan kaçınınız(şifa, mucize, büyük buluş, geleceği parlak, etkileyici vb.)
§  Anekdotların hakkaniyet ve dengeyi gözetecek şekilde seçildiğinden emin olunuz. “Anekdot zorbalığından” kaçının. Örnek olarak kullanılacak kişisel hikâyeler kanıtların toplamı ile uyumlu olmalı. Mümkün olduğu kadarıyla hem olumlu hem de olumsuz sonuç alan kişilerin ifadeleri kullanılmalı.
§  Haberdeki fayda veya riskin boyutunu belirle. Mümkün olan her zaman mutlak risk veya faydayı, göreceli risk veya fayda ile beraber anlatınız. Eğer mutlak rakamlar küçükse göreli riskte yüzde 50’lik bir artış pek fazla bir şey ifade etmeyebilir. “İyileştirilmesi gereken insan sayısı” yani bir olayı önlemek için (kontrol etmeye nazaran) deneysel tedavi ile iyileştirmeniz gereken insan sayısını anlatmayı göz ardı etmeyiniz. (Bkz. http://www.cochrane-net.org/openlearning/HTML/mod11-6.htm.)
§  Her tedavinin tüm risk ve faydalarını, “yakın gözlem”in de dâhil olduğu alternatif yaklaşımların sonuçları ile birlikte haber yapın.
§  Çalışmanın içerisindeki etkenler arasında neden-sonuç ilişkisi yerine birlikteliğe işaret eden sonuçları açıkça tanımlayın ve anlatın.
§  Şüphe ve belirsizlik alanlarını açıkça belirle ve topluma açıkla. Doktorların bilmediklerinin yanında bildiklerini de anlat.
§  İddiaları dikkatle incelemesi ve kaynakların sunduğu kanıtların niteliğini değerlendirmesi için bağımsız uzmanları bulun. Aynı dikkatli inceleme ve değerlendirmeyi bütün haberlere uygulayın. Resmi veya uzman açıklamalarını eleştirmeden kabul etmekten kaçının. Bütün ısrarlı iddialarla ilgili olarak şüpheci olun, özellikle de bir müdahalenin çok az veya hiç yan etkisi olmadığı iddia edildiğinde.
§  Tıpta yeni fikirlerle ilgili haber yaparken maliyet ve sigorta kapsamında olup olmadığını ile ilgili bilgiyi vermeye çalışın.
§  Toplam haber paketinin (başlıklar, tanıtım amaçlı başlıklar, resimler ve alıntılar, grafikler, reklam malzemesi) fazla basite indirgemediğinden ve yanlış bir tanıtım olmadığından emin olunması gereklidir. Şef editörlerin, fotoğrafçıların, yapımcıların, yazarların, grafik sanatçılarının ve redaktörlerin bu değerleri çalışmalarında uygulamalarını sağlayın.
§  Hangi hikâyeleri haber yapmak gerektiğine karar verirken toplumun menfaatini birinci ölçüt olarak düşünün. Özellikle başarıların ardından gelen başarısızlıklar, olumsuz bulgular ve araştırma aşamasındaki ilaçlarda, araçlarda veya prosedürlerde talihin tersine dönmesi ardından gelen haberlerde ilk olumlu haberlerde karşılaştırma yapılabilecek bir içerik sağlanmalıdır.
§  Tarafgirlik ve habercilik arasındaki ayrımı iyi yapınız. Bir sağlık hizmetleri birçok taraf vardır. Habercinin işi taraf tutmak değil doğru, dengeli ve tam bir haber sunmaktır.
§  Orijinal / özgün olunuz. İntihal yalancılıktır ve kabul edilemez.
BAĞIMSIZLIK
Gazetelerin, avukatların, endüstrinin ve hükümet dairelerinin gündemlerinden ve programlarından bağımsız olmaya çaba sarf etmeliyiz. İzleyicilere/okuyuculara içerik sağlayan orijinal ve analitik haberciliği desteklemeli ve teşvik etmeliyiz. Her yıl binlerce gazete makalesinin ve konferans sunumunun çıktığı ve bunların çok azının izleyici/okuyucu kitlemizi ilgilendirdiği düşünülecek olursa, sağlık habercilerinin önemli haberlerin arasına gereksiz haberlerin dolmaması için seçici davranma sorumluluğu vardır. İzleyicimizin/okuyucumuzun gözleri ve kulaklarıyız ilaç endüstrisinin, hükümet dairelerinin, araştırmacıların ve sağlık hizmeti sağlayıcıların sözcüsü olmamalıyız.
DÜRÜSTLÜK
Sağlık hizmetleri haberlerini yapanlar hükümet, akademik tıp ve araştırma, tıp merkezleri, tedarikçiler, satın almacılar, savunma grupları, ilaç şirketleri ve alet imalatçıları gibi birçok farklı çıkar grubuyla karşılaşırlar. Sağlık habercileri şunu akıllarında tutmalıdırlar ki asıl bağlılıkları gerçeğe ve toplumun ihtiyaçlarınadır.
Aşağıdakileri yapmalıyız;
§  Kaynaklarla tarafsız bir ilişkiyi muhafaza edin, gerçek çıkar çatışmalarından veya çıkar çatışması olduğu zannedilen durumlardan uzak durun.
§  Haberi yapılan konu ile bağlantılı herhangi bir alandaki herhangi bir şirketle kişisel veya mali herhangi bir çıkar ilişkinizin olmasından kaçının. Buna hakkında haber yaptığımız kişi ve kurumların var olan ve potansiyel rakipleri de dâhildir. Sağlık hizmetleri firmalarının hisse senetlerine sahip olmak akıllıca bir hareket değildir. Kamuya açık olmayan bilgiden menfaat sağlamamalıyız buna yayın yasaklı gazete makaleleri ve görüşme özetleri de dâhildir ancak bunlarla sınırlı değildir.
§  Gazetecilerin başka olası çıkar çatışmalarıyla karşı karşıya kalabileceklerini hatırlayınız. Belirli bir hastanede daha önce hasta olarak bulundunuz mu? Haberi ele alışınızı gereksiz yere etkileyebilecek belirli bir hastalığa sahip bir yakınınız mı var? Haber yapacağınız sigorta şirketi haber odanızdaki çalışanları da sigortalamış mı? Gibi sorular düşünün. Bu gibi çatışmaları fark etmek ve haberlere veya haber seçimlerine etki etmelerini önlemek gazetecinin sorumluluğudur. Bunu yapmanın en iyi yolu diğer muhabirler, editörler ve yapımcılarla sürekli, açık ve dürüst olarak tartışmaktır.
§  Reklamcılar ve çıkar gruplarına taraflı muamele yapmayı reddedin ve haber içeriğini etkilemek yönündeki baskılarına direnin.
§  Hediyeleri, yardımları ve özel muameleleri reddedin. İlaç şirketlerinin ve cihaz üreticilerinin yemekleri reddedin ve posta yolu ile gelen istememiş olduğunuz ürün örneklerini almayın.
§  Takipçi kitlemiz karşısındaki güvenilirliğimizi korumak ve bir çıkar çatışmasının sadece zannından bile kaçınmak ihtiyacı karşısında para, ücretsiz verilen şeyler, ücretsiz seyahat, konferansların veya etkinliklerin hazırlayıcıları tarafından ödenmiş masrafları kabul etmekteki olası faydaları karşılaştırın.
§  Sağlık hizmetlerinde menfaati olan bir kuruluş tarafından desteklenen organizasyonlardan ödül almanın potansiyel faydalarını da güvenilirliğimizi korumaya olan ihtiyacımızla karşılaştırın.
§  Kamu, özel veya vakıf kaynaklarından destek almayı kabul etmenin oluşturacağı muhtemel çıkar çatışmasını da hesaplayın.
SORUMLULUK
Sağlık, tıp ve sağlık hizmetlerinde yapısal, kurumsal, siyasi, mali ve etik sorunlar ile ilgili haber içeriklerini geliştirmeliyiz ve artırmalıyız.
Editörleri sağlık haberlerine de tıp haberlerine önem verdikleri kadar önem vermeye teşvik etme sorumluluğumuz var. Bu iki tür haber arasındaki farkı anlamak ve editörlerimizin uygun bir dengeyi muhafaza etmelerini sağlamak bizim sorumluluğumuzdadır.
Sağlık politikası ve toplum sağlığı ile ilgili haberlerin önemini biliyoruz. Okuyucularımız ve izleyicilerimiz için bunların gerekli ve önemli olduğunu biliyoruz. Bu haberleri ilginç bir hâle getirmek için daha çok çalışmalıyız.
Sağlık haberlerinin içeriğini kapsamlı ve dengeli bir şekilde muhafaza etmek için haber odalarımız içerisinde daha fazla çalışmalıyız.
Kısa ve özlü olma ve hemen sunuma hazırlanma haberciliğin mihenk taşı olsa da izleyiciler ve okuyucular için anlaşılabilir ve işe yarar olması için sağlık ve tıp haberciliğinde yeterli içerik, arka plan ve perspektif olmalı.
Yeni sonuçlar ve diğer duyuruların nasıl eldeki diğer kanıtlarla nasıl bir uyum sağladığını açıklamakta yetersiz kalan haberler toplumun çıkarlarına hizmet etmez.
Son olarak editörlerimizin sağlık haberciliği standartlarını artırmaları için lobi yapmak bizim görevimiz. Bizim yaptığımız haber tarzları sağlık, iş, sağlık politikası, araştırma, bilim, finans, politika ve haberin diğer özelleşmiş alanlarında görülebilir. Tarzımızın çok aşırı özelleşmiş olmamasına dikkat etmeliyiz ki önemli sağlık sorunlarının incelikle tarif edilmiş tarzlarımızın arasındaki boşluklardan kaçmasına izin vermiş olmayalım. Özelleşmiş bilgimizin, eğitimimizin, uzmanlığımızın ve içgüdülerimizin yazılı yayınımızın, TV/radyo yayınımızın veya web sitemizin editoryal karar alma süreçlerinde söz sahibi olmasını sağlamak için editörlerle çalışmalıyız.
SONUÇ
Çoğu profesyonel gazetecilik kodlarında veya bildirilerinde olduğu gibi, Sağlık gazetecileri birliği İlkeler Bildirisi yaptırıma yönelik hüküm içermemektedir. Küçük bir kadro ve gönüllü Yönetim Kurulu ile birlik yaptırımın uygulanabilir olmadığına, makbul de olmadığına inanıyor. Bunun yerine bu bildiri sağlık hizmetleri haberleri yapanlar için en iyi uygulamalar rehberi yerine geçer, etik gazetecilik uygulamaları için de bazı öneriler vardır. Bildirinin son paragrafında ifade edildiği gibi SHB sadece yapımcıları, muhabirleri ve yazarları değil, sağlık haberlerine sıklıkla tecrübesiz gazetecileri gönderen ve nihai olarak neyin yayımlanacağına karar veren editörleri ve haber yönetmenlerini de etkilemeyi umut ediyor. Dahası SHB gazetecilik kuruluşlarının yönetimini etkilemek istiyor ki çalışanlara bu karmaşık konuları haberlerde işlemek için gerekli eğitim verilsin. Son olarak bu açıklamanın yayımlanmasının sağlık hizmetleri ile ilgili haberleri ve bilgiyi yayan bazı kaynakların, hükümet yetkililerinin, araştırmacıların, tedarikçilerin, tıp merkezlerinin, sigortacıların, ilaç firmalarının ve tıbbi araç üreticilerinin kendi iletişim uygulamalarını incelemeye sevk edecek bir etki yapması umut ediliyor.
Ayrıca inanıyoruz ki, müşterilerin en doğru uygulamalar ile ilgili taşıdığımız kaygıları bilmelerine olanak sağlamamız, onların daha akıllı birer haber ve sağlık hizmetleri müşterisi olmalarına yardımcı olabilir.









[1] Schwitzer, G. (2004a). “Statement of Principles of the Association of Health Care Journalists”, The American Journal of Bioethics 4(4)’deki yazıya 10 Ocak 2013 tarihinde şu adreste erişilmiştir: http://bioethics.net/journal/j_articles.php?aid=663. Çeviri Ayhan Albayrak tarafından yapılmıştır.