EKLER LİSTESİ - EK 5. SOCIETY OF PROFESSIONAL JOURNALISTS CODE OF ETHICS


(ABD - PROFESYONEL GAZETECİLER DERNEĞİ ETİK İLKELERİ)[1]

ÖNSÖZ
Profesyonel Gazeteciler Derneği üyeleri, toplumu aydınlatmanın adaletin ve demokrasinin temel ilkelerinin en önemlisi olduğu inancındadır. Gazetecinin görevi gerçeği arayıp, olaylar hakkında tarafsız ve kapsamlı bir bilgi vererek toplumu daha da aydınlatmaktır. Tüm medya kuruluşları ile uzmanlık alanlarında görev yapan dürüst gazeteciler kusursuzluk ve dürüstlük ilkeleri doğrultusunda topluma hizmet etme çabası içindedirler. Profesyonel dürüstlük, bir gazetecinin güvenilirliği konusundaki en önemli kriterdir. Dernek üyelerimiz etik kurallar çerçevesinde davranma ve çalışma konusunda özel bir hassasiyet göstermekte ve bu bildiriyi Derneğin ilke ve uygulama standartları olarak benimsemektedirler.

DOĞRUYU ARAMA VE HABER YAPMA
Gazetecilerin bilgi toplama, haber yapma ve yorumlama konularında dürüst, adil ve cesur olmaları gerekir.
Bu ilke doğrultusunda gazetecilerin üzerine düşen görevler şunlardır:
§  Kaynağı ne olursa olsun gelen tüm bilgilerin gerçeği yansıtıp yansıtmadığını kontrol edin ve dikkatsizlikten kaynaklanan hataları önleyin. Kasıtlı yapılan bir çarpıtma asla kabul edilir bir şey değildir.
§  Haklarındaki suçlama iddialarına yanıt verebilmeleri için habere konu olan kişileri özenle arayın.
§  Mevcut durumlarda kaynakların ne olduğunu açıklayın. Kaynakların güvenilirliği konusunda toplumun mümkün olduğunca bilgilendirilme hakkı vardır.
§  Haber kaynağının isminin gizli kalması yönünde herhangi bir taahhüt vermeden önce kaynakların doğruluğunu sorgulayın. Bilgi takası karşılığında bir söz verdiyseniz, yapacağınız şeyleri netleştirin ve sözünüzü tutun.
§  Haber başlıkları, tanıtım yazı ve malzemeleri, resimler, görüntüler, sesler, grafikler, kısa konuşmalar ve alıntıların yanlışı yansıtmadığından emin olun. Konuyla ilgili olayları ne çok abartın ne de değerini düşürün.
§  Bir haber fotoğrafı ya da görüntü (video) içeriğini asla bozmayın. Teknik anlaşılabilirlik açısından görüntülerin iyileştirilmesine her zaman izin verilmektedir. Montaj görüntüler ile resim illüstrasyonlarını her zaman belirtin.
§  Haber olaylarının yanıltıcı bir şekilde yeniden canlandırılmasından kaçının. Bir haberi aktarmak için canlandırma yapmanız gerekiyorsa, bunu belirtin.
§  Geleneksel yöntemlerin toplumun aydınlatılmasına yönelik bilginin elde edilmesi çok faydalı olamayacağı durumlar hariç, gizli ya da el altından yapılan yöntemlerle bilgi toplamaktan kaçının. Bu yöntemleri kullandıysanız, bunu haberin bir parçası olarak belirtin.
§  Kaynak göstermeden hiçbir bilgi ya da eseri kullanmayın.
§  İnsan deneyimlerine ve çeşitliliğe ait haberleri, böyle yapmak beğenilmese bile, cesaretle söyleyin.
§  Kültürel değerlere saygı duyun ve bir kesime ait değerleri başka kesimlere empoze etmeye çalışmayın.
§  Irk, cinsiyet, yaş, din, etnik köken, coğrafya, cinsel tercih, engel, fiziksel görünüş ve sosyal statü ayrımlarına ilişkin basmakalıp yargılardan kaçının.
§  Aykırı olsalar bile fikirlerin açıkça ifade edilmesine fırsat tanıyın
§  Sessizlerin sesi olun; resmi ya da gayrı resmi bilgi kaynakları eşit oranda sağlam olabilir.
§  Taraftarlık yapmak ile haber yapmak arasındaki farkın bilincinde olun. Haber hakkında yapılan analiz ve yorumlar belirtilmeli ve gerçekler ile bağlamı çarpıtmamalıdır.
§  Haber ile reklam arasında net bir ayrım yapın ve bu iki kavram arasındaki çizgiyi ortadan kaldıran karmaşık durumlardan uzak durun.
§  Kamusal işlerin açık bir şekilde şekilde yürütüldüğünden ve hükümet kayıtlarının denetime açık tutulduğundan emin olmayı özel bir görev olarak kabul edin.
OLASI ZARARLARI EN AZA İNDİRGEYİN
Etik kuralları benimsemiş gazeteciler haber kaynaklarına, konularına ve meslektaşlarına saygı çerçevesi içinde yaklaşırlar.
Bu ilke doğrultusunda gazetecilerin üzerine düşen görevler şunlardır:
§  Yapılan haberler yüzünden olumsuz etkilenebilecek kişiler için merhamet gösterin. Çocuklar ya da deneyimsiz haber kaynak veya konularıyla ilgili haber yaparken özel bir hassasiyet gösterin.
§  Trajedi yaşayan ya da üzüntü içinde olan kişilerle görüşme yaparken ya da bu kişilere ait görüntüleri kullanırken hassasiyet gösterin.
§  Bilgi toplama ya da topladığınız bu bilgileri haber yapma eylemlerinizin zarara veya rahatsızlığa yol açabileceğini unutmayın. Haber peşinde koşmak küstahlık yapabileceğiniz anlamına gelmez.
§  Özel kişilerin kendileri haklarındaki bilgileri kontrol etme konusunda; güç, etki ve ilgi isteyen kamu görevlileri ve diğer kişilerden daha fazla hakka sahip olduğunu unutmayınız. Bir kişinin özel yaşamına müdahale yalnızca toplumu ilgilendiren çok önemli bir ihtiyaç olduğunda haklı görülebilir.
§  İhtiyatlı davranın. Çıkar amacıyla kötülüğe göz yummayın.
§  Cinsel suç mağdurları veya çocuk yaştaki şüphelilerin kimliğini açığa vururken sağduyulu olun.
§  Suçluluğu mahkemede kanıtlanana kadar zanlıların ismini ifşa etmeyin.
§  Bir suçlunun adil yargılanma hakkı ile toplumun bilgilendirilme hakkı arasında bir denge oluşturun.
TARAFSIZ DAVRANIN
Gazeteciler, toplumun bilgi edinme hakkı dışında kimsenin çıkarına alet olmamalıdır.
Bu ilke doğrultusunda gazetecilerin üzerine düşen görevler şunlardır:
§  Gerçek ya da sezilen çıkar çatışmalarından uzak durun.
§  Haberin dürüsütlüğünü bozacak ya da güvenilirliğine zarar verecek ilişki ya da eylemlerden kaçının.
§  Eğer gazetecilik dürütlüğüne ters düşüyorsa; hediyeler, yapılan iyilikler, paralar, ücretsiz seyahatler ve özel muameleleri reddedin ve ikinci bir işte çalışmaktan, siyasi ilişkiden ve kamu kurumlarında devlet memuriyeti yapmaktan ya da sosyal kuruluşlarda hizmet vermekten kaçının.
§  Önüne geçemeyeceğiniz anlaşmazlıkları açıklayın.
§  İktidara sahip olan kişileri sorumlu tutmak hususunda uyanık ve cesaretli olun.
§  Reklamcıların ve özel çıkar çevrelerinin taraflı muamele beklentilerini geri çevirin ve haber içeriklerinizi etkileyebilecek baskılarına karşı çıkın.
§  Para ya da herhangi bir avanta karşılığı bilgi vermek isteyen kaynakların bilincinde olun; haber için açık artırmadan kaçının.
SORUMLU OLUN
Gazeteciler okuyucuları, dinleyicileri, izleyicileri ve birbirlerine karşı sorumludur.
Bu ilke doğrultusunda gazetecilerin üzerine düşen görevler şunlardır:
§  Haberin içeriğini açıklama ve anlat, gazetecilik davranışı üzerine topluma diyalog çağrısında bulun.
§  Toplumu medyaya yönelik şikâyetlerini dile getirmeleri için teşvik edin.
§  Hataları kabul edin ve vakit kaybetmeden düzeltin.
§  Gazeteciler ile haber medyasının yaptığı etik dışı uygulamaları duyurun (açığa çıkarın).
§  Başkalarını sorumlu tuttuğunuz yüksek standartlara kendiniz de uyun.
PGD Mesleki Ahlak Kuralları yer ya da bağlı olunan platform dikkate alınmadan binlerce gazeteci tarafından benimsenmiştir ve basın odaları ile çalışma ofislerinde etik davranışlar konusunda bir rehber olarak kullanılmaktadır. Bu kurallar bir “kural” silsilesi olarak değil etik karar verme yolunda bir kaynak olarak oluşturulmuştur. Birinci Anayasa hükümleri gereği yasal olarak uygulanabilir değildir ve olamaz.
Bu Ahlak Kuralları, Dernek üyelerinin aylar süren çalışma ve tartışmaları sonucunda 1996 yılında düzenlenen PGD Ulusal Kongresinde kabul edilmiştir. Sigma Delta Chi tarafından oluşturulan ilk Mesleki Ahlak Kuralları Amerikan Gazete Editörleri Derneği’nden 1926 yılında alınmıştır. Ardından 1973 yılında Sigma Delta Chi kendi ahlak kurallarını oluşturmuş ve bu kurallar daha sonra 1984, 1987 ve 1996 yıllarında revize edilmiştir.









[1] “SPJ Code of Ethics” (T.y.). 15 Ocak 2013 tarihinde şu adreste erişilmiştir: http://www.spj.org/ethicscode.asp. Çeviri Ayhan Albayrak, Emrah Orakçıoğlu ve Süleyman İrvan’ın (İrvan, 2001) çevirileri bir araya getirilerek düzenlenmiştir.